Assault on Precinct 13 (2005)

Wiseguy, zondag 07 augustus 2005, 11:09 uur

Ethan Hawke speelt Jake Roenick, een Detroitse ex-undercover agent die na een rampzalig verlopen undercoveroperatie voor een veilige bureaubaan heeft gekozen. Op Oudejaarsavond, de laatste avond voor de officiële sluiting van Precinct 13, zijn alleen Roenick, de oude rot O’Shea (Dennehy) en een secretaresse (De Matteo) nog op het bureau. De cellen zijn leeg, de computers en wapens al verhuisd en buiten woedt een sneeuwstorm. Ze besluiten het jaar feestelijk uit te luiden, behalve de getraumatiseerde Roenick, die eerst nog een bezoekje van zijn mooie blonde psychiater moet dulden.

Het feestje zal nog langer moeten wachten: een arrestantenbus wordt door de storm gedwongen een stop te maken bij het afgelegen Precinct 13, en enkele boeven voor één nacht in de cellen onder te brengen. Onder hen bevindt zich de legendarische gangster Marion Bishop (Fishburne), gearresteerd voor het koelbloedig vermoorden van een undercover agent. Hij is verreweg de belangrijkste arrestant, en wanneer ineens zwaarbewapende mannen het politiebureau omsingelen en in één moeite door beginnen te beschieten, is het duidelijk om wie het ze te doen is.

Deze remake van Carpenter uit 1976 staat garant voor een avondje ongecompliceerd vermaak in de vorm van keiharde actie. Assault on Precinct 13 is het Amerikaanse debuut van Jean-François Richet, die aangaf dat hij het geweld zo realistisch mogelijk wilde weergeven. Dat is hem gelukt, aangezien executies door het hoofd (van onschuldige vrouwen!) niet geschuwd worden. De psychopaat komt dus gegarandeerd aan zijn trekken! ;)

Het personage Bishop wordt uitstekend vertolkt door Laurence Fishburne. Fishburne ziet er (zeker na The Matrixx) uit als een geboren leider met zijn lengte (en breedte) en karakteristieke kop. Zijn stilzwijgen gedurende een groot deel van de film zorgt er (onder meer) voor dat je als kijker bang voor hem wordt. Ethan Hawke doet niet onder voor Fishburne en zet een perfecte uitgebluste sergeant neer. Samen weten zij deze film net een niveau hoger te tillen.

Deze actiefilm met soms wel verassende plotwendingen is zeker geen geldverspilling. Verwacht niet al te veel diepgang, maar enkel een avondje heerlijk genieten van de snelle actie.

Bekijk Trailerdit content onderwerp is van Liquid-Motion
( https://www.liquid-motion.nl/e107_plugins/content/content.php?content.869 )


Opbouwtijd: 0.0636 sec, 0.0237 van dat voor queries. DB queries: 19. Geheugengebruik: 2,682kB