Nederlands |  English
Liquid-Motion
  page.php?4
 
Inlognaam:    Wachtwoord:      
Zoeken Liquid-Motion
Masterplan - Aeronautics
op zondag 12 december 2004, 16:44 uur
door rotag auteurslijst afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerp
in Recensies > Muziek
reacties: 3
auteur toegekende score: 90/100
hits: 1574

2005 is nog niet begonnen of er staat je al iets moois te wachten. Op 24 januari vindt namelijk de release plaats van de tweede CD van Masterplan getiteld “Aeronautics”. Deze Duits-Scandinavische heavy metalband heeft met dit album een prestatie van formaat neergezet!

Eerst wat informatie over de groep. In 2002 produceerden ze meteen een sterk debuutalbum, waarna de band ging touren in o.a. Brazilië en Japan. In dat laatste land kwam de CD zelfs op de eerste plaats. In februari 2004 ontving de band de “European Border Breakers Award” voor het best verkochte album van een Duitse groep binnen Europa. Dit succes is niet echt verwonderlijk als je het muzikale verleden van een aantal bandleden bekijkt; gitarist Roland Grapow en drummer Uli Kusch zijn beiden ex-Haloween, en zanger Jorn Lande is ex-Ark... De overige leden zijn bassist Jan Eckert en toetsenist Axel Mackenrott.
Vooruitlopend op de officiële release ontving ik de promo-CD en had ik een interview met Roland en Axel, die in Nederland waren om het album te promoten.Tijdens het interview werd gesproken over de druk die bij de heren aanwezig was om een goede opvolger te maken. Het heeft dan ook een klein jaartje geduurd voordat de tien songs klaar waren.

De titel Aeronautics heeft met vliegen te maken; het overschrijden van grenzen, het verkennen van nieuwe gebieden en de combinatie van de elementen aarde en lucht. Dit laatste is een vervolg op de eerste CD, waarin de vier natuurelementen water, vuur, aarde & lucht aan bod kwamen (zie hoes). Ze zien zichzelf als deze elementen, met de zanger als een soort prismabol waarin alle elementen verenigd worden.

Mede door vroegere ervaringen hechten zij veel waarde aan samenwerking binnen de groep. Het merendeel van de nummers van de eerste CD was nog afkomstig van Roland en Uli, maar op de nieuwe CD hebben ook de andere bandleden nummers ingebracht. Ook zijn er nummers door de groep samen geschreven.

Als voorproefje is in November een EP verschenen met onder meer een aantal nummers van de nieuwe CD en hiervan zijn er al 7.000 verkocht.
De groep zal volgend jaar ook naar Nederland komen voor een aantal optredens.


Dan nu een beknopte beschrijving van de CD zelf. Het gaat tenslotte om de muziek.

Track 1 - Crimson Rider
Na een klassieke intro barst de energie los in een snel nummer met een pakkende melodie. Alle instrumenten gaan een ritmisch gevecht met elkaar aan, doorspekt met een flitsende gitaarsolo.

Track 2 - Back for my life
Dit zal de single worden van het album. Het is een wat rustiger nummer, melodieus, met een belangrijke rol voor de zanger. Dit nummer werd geschreven door Axel, de toetsenist.

Track 3 - Wounds
Zelf noemden ze dit nummer “Helloween-achtig”. Ik vind het wel lekker in het gehoor liggen, maar niet echt indrukwekkend. Het refrein heeft wat weg van een meezinger.

Track 4 - I’m not afraid
Ook één van de wat rustigere nummers, even op adem komen na de eerste drie tracks.

Track 5: Headbangers ball
Eén van mijn favorieten; super ritme, lekker opzwepend en een vette gitaarsolo maken van dit nummer een echte genieter. Dit lijkt me echt fantastisch om live te horen.

Track 6: After this war
Een balladeachtig nummer in de categorie van track 2 en 4. Ook hier weer een prachtige solo van Roland.

Track 7: Into the arena
Ook weer een bombastisch nummer, met veel tempowisselingen, wat goed in elkaar zit.

Track 8: Dark from the dying
Dit nummer is niet echt indrukwekkend, voor mij het minste nummer van de CD. Een beetje eenvoudig qua opzet en refrein.

Track 9
Dit gaat weer de goede kant op; dit nummer is door de leden samen geschreven en dat moeten ze vooral zo blijven doen. Het sluit allemaal perfect aan. Wat een pakkend geluid! Hier hoor je ook wat voor goede stem Jorn heeft. En dan die gitaarsolo, een meesterwerkje op zich.

Track 10: Back in the burn
Een grande finale van maar liefst 10 minuten; al het moois van de voorgaande nummers nog eens bijeen gebracht in dit nummer. Ook hier weer tempowisselingen, die echt heel erg mooi zijn om te horen en waar melodieën inzitten die je niet meer vergeet. Een waardige afsluiter.


Aldus resumerend; de CD is een must voor metallief-hebbers. In het begin zijn sommige nummers wat ontoegankelijk, maar na een aantal keren beluisteren is dit niet meer het geval. Vooral de variëteit en de kwaliteit van de nummers maken van deze CD een blijver voor de CD-collectie.

(Met dank aan Theo van RockIncPromotion)
Reacties
12/12 om 16:46 uur
Gast

Zijn die Roland en Axel een koppeltje?

13/02 om 19:11 uur
Gast

Echt een fantasties album,beter word er 2005 niet gemaakt!

27/02 om 11:44 uur
Gast

Hoi Werner,

laten we hopen van wel, 2005 is pas begonnen. Let op het Rock inc festival van 28 maart as in de Bosuil; headliner Masterplan. Zie voor andere groepen de aankondiging

Rotag


Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen geven op deze site. Log eerst in of meld je aan Klik hier om aan te melden
© Copyright 2004 - 2020 - Liquid-Motion.nl
Opbouwtijd: 2.1173 sec, 2.0694 van dat voor queries. DB queries: 41. Geheugengebruik: 2,546kB