Nederlands |  English
Liquid-Motion
  page.php?4
 
Inlognaam:    Wachtwoord:      
Zoeken Liquid-Motion
Club ¡mm…!
Programma : Club ¡mm…!
Tony Allen 'Lagos No Shaking' + DJ Shantel + J. Smoke & DJ Dre + DJ Contest

Datum : vrijdag 31 maart 2006
Open : 22.00 uur
Aanvang : 22.00 uur
Entree : €12,50


Onder de naam Club ¡mm…! presenteert de Music Meeting (een organisatie die westerse en niet-westerse muziek bij elkaar wil brengen) in samenwerking met Merleyn, Doornroosje en Cultuur op de Campus een reeks ’grenzenloze’ dansavonden. In Club ¡mm…! worden recente ontwikkelingen in de actuele dansmuziek ‘blootgelegd’. Ook hier krijgt de festivalformule gestalte, want in de hedendaagse dansmuziek worden meer dan eens op experimentele wijze dwarsverbanden gelegd. Ongekende mogelijkheden tot culturele absorptie komen aan het licht wanneer we bijvoorbeeld Duitsers zien die met Braziliaanse muziek een nieuwe stroming creëren, zwarte Zuid-Afrikanen die op basis van house, hiphop en punk hun eigen popmuziek maken, of Libanezen die Afro-Amerikaanse rap in hun muziek verwerken. Aan dit soort onvoorspelbare maar vruchtbare experimenten biedt Club ¡mm…! een podium in een speciaal programma op de late zaterdagavond, gericht op een jong muziek- en danspubliek. Kortom: Club ¡mm…! (de dance night die geen grenzen kent) staat voor een opwindende en dansbare mix van muziekstijlen uit alle windstreken. Vanavond een zeer bijzondere swingende editie met de nieuwe band van de Nigeriaanse drummer, componist en songwriter Tony Allen, DJ Shantel, DJ's Dré & J.Smoke, en in de Kleine Zaal de Club ¡mm…! - DJ Contest.

Tony Allen presenteert vanavond zijn nieuwe cd 'Lagos No Shaking'. De in Nigeria geboren Allen, die samen met Fela Kuti tot de grondleggers van de Afrobeat behoort, staat alom bekend als een van de meest originele drummers ter wereld. Allen leerde het drummen toen hij achttien was en als technicus voor de radio werkte. Ook speelde Allen in de fanfare band van zijn school. Altijd erop gericht zijn spel te verbeteren, begon Allen een zoektocht naar de ideale band. Zo kwam hij in de jaren zestig bij Nigeriaanse super ster Fela Kuti terecht. In 1964 sloot Allen zich aan bij Kuti’s band Koola Lobitos. Samen met Fela Kuti creëerde Allen de zogenaamde Afrobeat, een mix van jazz en traditionele, voornamelijk Nigeriaanse muziek. Kuti en Allen ontwikkelden deze nieuwe muziekstijl verder toen ze in 1969 door de Verenigde Staten toerden en vele Amerikaanse topmusici ontmoetten. Allens rol in Fela’s band werd steeds groter. In Fela Kuti & Africa 70, opvolger van Koola Lobitos, nam Allen naast de drums ook de muzikale regie van de band voor zijn rekening. De Afrobeat van Kuti en Allen kwam tot grote bloei in de periode van 1969 tot 1978. Eind jaren zeventig nam de populariteit af omdat Allen zich meer en meer op een solocarrière ging toeleggen.

Tony nam zijn eerste drie solo albums op met Africa 70, terwijl hij nog voor Fela werkte. In 1978 brak hij definitief met Fela en richtte hij zijn eigen band op, The Afro Messengers. Met deze band nam hij het album No Discrimination op, dat uitgroeide tot een klassieker. Niet veel later verhuisde Tony naar Parijs en kwam zijn carrière in een wat rustiger vaarwater. Gedurende de jaren tachtig en negentig was het grotendeels stil rond de muzikant. Hier kwam in 1997 verandering in, het jaar dat Fela kwam te overlijden. Afrobeat beleefde wereldwijd een hernieuwde belangstelling onder een nieuwe generatie clubbers.

Eind jaren negentig verbrak Tony een langdurige periode van stilte met het album Black Voices. Hij werkte voor dit album met hip hop producer Doctor L. en wist zo Afrobeat in een keer nieuw leven in te blazen. Sindsdien is de herleving van zijn populariteit een feit. Een groot deel van zijn oude werk is inmiddels opnieuw uitgebracht. Verschillende remix projecten hebben zijn publiek verder verbreed tot ver buiten de grenzen van de wereldmuziek.

'Lagos No Shaking' werd opgenomen in Lagos door een negentienkoppige band bestaande uit jonge talentvolle muzikanten en oudgedienden. Het 'groovende' drumwerk van Allen komt perfect tot zijn recht. De Nigeriaanse zangeressen Yinka Davies, Lolu en de 76-jarige (!) ‘palmwine-crooner’ Fatai Rolling Dollar zijn niet alleen op de plaat te horen, maar maken ook deel uit van de live band van vanavond. De overige bandleden zijn zes Franse Antillianen uit Parijs die percussie, gitaar, bas, toetsen en blaaswerk voor hun rekening nemen. Een absolute aanrader voor zowel dans- als muziekliefhebbers!

De Nijmeegse DJ’s Dré ‘& J. Smoke zijn van zeer vele markten thuis: van Mali-blues tot 60’s funk en van Bollywood classics tot rauwe soul ‘n roll uit Addis Abeba.


voorverkoop : Avondkassa Doornroosje en via [link].
Doornroosje op het World-Wide-Web: [link]

Je moet ingelogd zijn om reacties te kunnen geven op deze site. Log eerst in of meld je aan Klik hier om aan te melden
Advertentie
skyscraper
Sale
© Copyright 2004 - 2019 - Liquid-Motion.nl
Opbouwtijd: 0.0769 sec, 0.0371 van dat voor queries. DB queries: 23. Geheugengebruik: 2,703kB